Acasa

 

 

 

    Orice acvarist,  fie el incepator sau avansat nu poate fi decat  incantat de un peste de acvariu, care reuseste sa insumeze o serie de calitati si coditii,  pe care nici un alte peste de apa dulce sau sarata , nu-le poate indeplini.

  1. În primul rând, ciclide africane sunt apreciate   pentru coloritul lor frumos. Nu puteţi găsi peşti de apă dulce, care sa fie mai colorati decât aceşti peşti din Africa de Est. Culorile si combinatia lor fiind unica. Toate culorile curcubeului se pot regasi pe acest tip de pesti, uneori chiar pe acelasi individ.

2. Ciclide africane sunt peşti inteligenti. In mediul lor natural recurg la diferite tipuri de strategii pentru procurarea hranei sau apararea propriilor pui.

3.  Una din caracteristicile lor de baza este aceea ca sunt niste pesti foarte rezistenti, fiind usor de intretinut de catre orice acvarist avansat sau incepator.

4. Ceea ce face întreţinerea lor sa fie si mai usoara este faptul că acestia au nevoie de apă dura, alcalina.(Ph.7,5 - 8 sau chiar mai mare ) ceea ce este usor de obtinut .

Este foarte usor sa obtii o apa alcalina dintr-un neutra si mult mai dificil invers. Exista o multime de solutii pentru a transforma o apa neutra intr-una alcalina. Iar prin amplasarea pietrelor si a coralilor veti putea mentine alcalinitatea ridicata. Iar ca totul sa fie in favoarea lor, ciclidele au o toleranta la schimbarile de ph mai mare decat majoritatea pestilor de apa dulce, care la diferente de 0.6-0.8 unitati ar fi deja cu burta in sus; nu e si cazul ciclidelor africane datorita rezistentei lor crescute.
In principiu, apa de robinet poate fi folosita cu success, fara prea multe modificari. Acvariu cu ciclide africane nu necesita prea multe plante, intru-cat in mediul lor natural acestea sunt rar intalnite.

5. O alta caracteristica este  popularitatea ciclidelor africane, comportamentul lor este unic şi remarcabil. Sunt pesti extrem de sociabili, energici, care ofera spectacol oridecateori cineva se apropie de acvariu. Roiul de pesti se va inghesui sa va atraga atentia, dand impresia ca nu ar mai fi mancat de saptamani intregi.

6. Ciclide africane sunt peşti destul de agresivi.

Pentru un începător acest lucru poate fi descurajant, dar dacă se informeaza suficient de mult despre comportamentul şi nevoile lor, acest lucru este de înţeles, iar acest atribut poate fi transformat în avantajul acvaristului.
Trebuie stiut ca agresivitatea lor se manifesta insa doar in anumite conditii :
- daca nu au roci sau decoruri care sa le serveasca drept  ascunzatori,
-daca sunt mai multi masculi si femele mai putine,
-  in perioadele de imperechere si daca nu sunt hraniti corespunzator.
Unul dintre avantajele acestei agresiuni a ciclidelor africane este că acvariul poate fi "aglomerat". Atunci când este păstrat într-un mediu aglomerat, peştele agresiv şi dominant tinde să îşi piardă victimele lor în mulţime. Aglomerarea este de fapt o condiţie care este găsita în sălbăticie. Gândiţi-vă la această "aglomerare controlata" ca un cadou pentru cei pasionaţi de ciclide. Doar imaginati-va, un bazin plin de peşti colorati  şi activi.
7. Ciclide africane sunt prolifice, fiind  usor de inmultit. Nu numai ca acesti pesti sunt deosebit de  prolific, fascinind pasionatii de pesti de acvaristica, dar, de asemenea, metoda lor de curtare şi de îngrijire ulterioară pentru ouă si pui este una deosebita.
Odată ce un mascul a fertilizat ouale, femela le va ridica, şi le incubează in gura ei pentru o perioadă de 2-3 săptămâni, în funcţie de specie. În timp incubatiei , mama le va "rostogoli" în cavitatea ei bucală. În această perioadă, ea nu mănâncă. Odată ce sacul vitelin a dispărut şi alevinii sunt fomati, putind inota, ea îi va elibera. Chiar si după ce au fost eliberati, mama ai va lua frecvent înapoi in cavitatea bucala, atunci când acestia sunt ameninţati de un pericol.
8. Un alt motiv pentru care oamenii sunt incantati de ciclide africane este din cauza dimensiunii lor mai mari ,unele specii putind ajunge pina la 30-40 cm. Insa sunt si unele specii de ciclide africane de talie mica sau medie , care nu depasesc 10 cm. Acestea putind fi tinute în acvarii mai mici, dand posibilitatea de pastrare si pentru cei care nu dispun de spatiu suficient.
9. În plus, ciclide africane au o durata medie de viata de 4-10 ani, în timp ce unele specii pot trăi peste 15 de ani!
Niciodată un detinator de ciclide africane nu se va plictisi de aceasta specie de peste, putind adauga cu usurinta si alte argumente in favoarea acestor  pesti de acvariu.
Te-am  convins că ciclidele africane sunt peşti potriviti pentru tine?   Sper că  DA   !!!

 

 

 

 

gsag

Free Web Hosting