.:Despre Ciclidele Africane:.
Sunt pesti puternic colorati, de apa dulce, apreciati atat de acvaristii profesionisti cat si de cei amatori, infrumusetind acvariile din Europa dar si din America. Cilidele africane sunt o clasa de pesti de acvariu, recomandata atat acvaristilor experimentati dar si incepatorilor intr-ale acvaristicii.
O caracteristica deosebita a ciclidelor africane este coloritul lor , nuantele foarte vii atragind pe oricine, nedepasindu-i din acest punct de vedere, decat pestii marini. (cilcidele fiind cei mai colorati pesti de apa dulce) . Masculii sunt mai viu colorati decat femelele.
Comportamentul unic este un alt punct forte al acestor specii de pesti. Sunt pesti extrem de sociabili, energici, care ofera spectacol oridecateori cineva se apropie de acvariu. Unele specii sunt exclusiv ierbivori (mancand alge, plante), iar altele sunt omnivore (pe langa plante consuma si melci, insecte sau alti pesti mai mici, precum si icrele altor pesti). Ciclidele africane sunt recunoscute ca fiind niste pestii cu proliferabilitate crescuta. Si usor de inmultit in acvariu. Un aspect aparte la ei este gestatia bucala ,o femela poate adaposti in gura pina la 70 -80 de oua (icre ), timp de 14-21 de zile, perioada in care mama nu se va hrani deloc. Cand vine momentul eclozarii mama ii va elibera. Acest aspect este considerat un pas inainte in ceea ce priveste reproducerea pestilor. Micutii sunt astfel protejati de mama in perioada cat sunt cel mai vulnerabili. Talia este tot in avantajul lor. Sunt pintre cei mai mari pesti de acvariu. Pot atinge lungimi de pana la 30-40 cm, cum nicio alta specie de apa dulce nu o mai face. Au o durata de viata cuprinsa intre 4 si 10 ani, unele specii putand avea media situata chiar si la 15 ani.
In lacul Malawi traiesc doua mari categorii de ciclide:
Mbunele si Haplocrominele .
Ambele tipuri de ciclide se caraterizeaza prin faptul ca ele traiesc in familii. In functie de dimensiunile acvariului , se recomanda ca familia sa fie formata din 1 mascul + 3 femele sau 2 masculi + 4-5 femele.
Mbunele sunt denumiti ,,locuitorii pietrelor” iubesc rocile, pietrele, pesterile si orice mediu care sa fie plin de lacase pentru a se putea ascunde. Mbunele cu unele exceptii sunt pesti vegetarieni, in mediul lor natural hrana avind la baza algele.
Haplocrominele au forma diferita, cu botul alungit si corpul mai aerodinamic pentru a atinge viteze mai mari, ei fiind rapitorii în lacul Malawi. Acestia se hranesc cu crustacee mici si pesti. Hap de obicei cresc mult mai mari decât mbunele, ajungând si la marimi de 35 cm, de aceea se recomanda acvarii peste 400 litrii. Haplocrominele au un ritm de crestere mult mai mic decât cel al mbunelor (1/2). Ei sunt omnivori astfel incat le putem da o mâncare mai bogata în proteine. (proteina de peste ,krill). Ciclidele hap iubesc partea de mijloc a acvariului, fara a necesita prea multe roci, preferind locurile deschise din acvariu.